skip to Main Content

‘Pak je Kans’ Toespraak zakenvrouw Mireille Kaptein

Toespraak Mireille Kaptein ter gelegenheid van haar benoeming tot

Zakenvrouw van het Jaar 2019 in Amstel Hotel te Amsterdam op 18 maart 2019

Pak je Kans

Excellenties, dames en heren, leden van de jury, Zakenvrouwen van het Jaar, familie, collega’s en iedereen hier vandaag aanwezig.

Allereerst wil ik mijn medeleven betuigen met de slachtoffers en hun nabestaanden van de aanslag in Utrecht. Het zijn deze droeve omstandigheden die deze dag in maart tekenen en die ons ten volle aangrijpen.

Kansen die je in je leven krijgt, moet je grijpen. Je moet je kansen pakken. Dat is mijn stellige overtuiging. Of je nu vrouw bent of man, jong of oud, aan het begin van je carrière staat of op latere leeftijd. Grijp je kans. Zó sta ik in het leven. Dat is ook de reden waarom ik een jaar of tien geleden naar voren ben gestapt om de leiding van ons bedrijf Kaptein op mij te nemen. Met als uitgangspunt: wat is het beste voor de onderneming. Dat was míjn kans om nog meer bij te dragen aan de groei en de innovatie van Kaptein.

Eer

En vandaag sta ik dan voor u als de Zakenvrouw van het Jaar 2019. Ik zie de toekenning van de Prix Veuve Clicquot als een geweldige eer en tegelijkertijd is het nu mijn verantwoordelijkheid en mag ik als ambassadeur de prijs vertegenwoordigen en mijn boodschap – Pak Je Kans – gaan uitdragen.

Allereerst wil ik Veuve Cliquot danken voor de organisatie en het springlevend houden van de Prix Veuve Clicquot.

C’est avec plaisir et un grand honneur que j’accepte le Prix Veuve Clicquot qui je l’espère consolidera nos relations de l’année à venir.

Dank aan Hans de Boer en de overige leden van de jury voor het in mij gestelde vertrouwen, aan Bob Bron van Veuve Clicquot voor de organisatie van dit evenement en vooral ook dank aan de Zakenvrouw van het Jaar 2018 Aukje Kuypers.

Beste Aukje, ik weet dat de hele zaal het met mij eens is: maar wat heb jij het in het afgelopen jaar fantastisch gedaan als Zakenvrouw van het Jaar.

Twee weken geleden overviel Annemarie Jorritsma mij met het nieuws over de uitverkiezing. Ik was verrast. Beduusd. Maar vooral vereerd.

Toen in 1804 Nicole-Barbe Clicquot-Ponsardin na de dood van haar man de leiding van het champagnehuis op zich nam, was dat in die tijd heel erg bijzonder. Een vrouw aan het roer in een mannenwereld! De weduwe bleek echter een zeer succesvolle zakenvrouw.

Wat ruim twee eeuwen geleden NIET vanzelfsprekend was, is het in 2019 ook nog steeds NIET. Vrouwen als kapitein van een bedrijf zijn nog steeds heel erg bijzonder. Toch merk ik, dag in dag uit, dat het wél werkt. Dat je als team, ongeacht afkomst of geslacht, man of vrouw, één gezamenlijk doel kunt nastreven: in ons geval het belang van ons bedrijf Kaptein.

En wat ben ik, zoals ik hier sta, TROTS! Op onze 180 fantastische collega’s, op onze producten, op het feit dat vrijwel alle Nederlanders – zonder dat ze het misschien zelf weten – kaas hebben gegeten van Kaptein of Echte Boter op hun boterham hebben gesmeerd.

Trots

Wat ben ik trots dat we onze zuivelproducten exporteren naar meer dan 55 landen in de hele wereld, dat we jaarlijks meer dan 20 miljoen kilo kaas en boter verwerken en dat we met onze klanten en met onze leveranciers duurzame relaties onderhouden.

En ook trots op onze Echte Boter, wie kent het niet (*), met het rood-wit-blauwe beeldmerk, met de koeien, want dat zijn onze echte hofleveranciers, en de goudkleurige verpakking. U vindt ze in bedrijfsrestaurants, vliegtuigen, ziekenhuizen en zelfs in elke Nederlandse ijskast. Trots ook dat we sinds twee jaar een prachtig nieuw hoofdkantoor en productievestiging in Heiloo hebben, waar we kunnen uitbreiden en we ons nauw verbonden voelen met het wel en wee van deze regio.

Beste mensen,

Ik ben een kind van mijn ouders en ben met ons bedrijf opgegroeid. Wat is jouw geheim?, werd mij gevraagd in de aanloop naar vandaag:

Dus:

Ik ben flexibel, nuchter, open, ik hou van snel schakelen, ik stá voor ons bedrijf en voor HET familiebedrijf in Nederland, lange termijn gaat bij mij altijd voor, investeren in groei gaat vóór snel rendement. Ik kijk vooruit.

Ja,

Kaptein is de afgelopen jaren fors gegroeid, we zijn efficiënter geworden met nieuwe productielijnen. We hebben ook meer eigen merken in de markt gezet, zoals Old Alkmaar, die ik toevallig vorige week zelfs nog in Japan tegenkwam. En we hebben ambities om door te groeien, om verder te innoveren en ook om duurzamer te produceren en te verpakken. Niet alleen omdat de markt erom vraagt, maar ook omdat we er zelf volop in geloven dat het ook anders kan, beter, duurzamer maar wel binnen de regels die gelden op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne.

Kaptein is, je zou het vandaag niet zeggen, bescheiden. Maar hoe mooi is het om met boter en kaas de wereld over te gaan, de wereld met deze oer-Hollandse zuivelproducten te veroveren.

100% Eerlijk.

100% Hollands.

100% Kaptein.

Ik kan het nog maar moeilijk geloven: Zakenvrouw van het Jaar 2019. Zonder het vertrouwen van mijn vader, mijn moeder en mijn zus Heidi had ik hier niet gestaan. Mijn ouders gaven mij het extra zetje om het roer van hen over te nemen. We hebben elkaar toen diep in de ogen gekeken. Zoals je dat wel vaker doet in de familie. Stopt het hier? Of gaat Kaptein verder. Zoals mijn vader ooit weer van zijn vader, die in 1936 het bedrijf begon, ook steun ontving.

Ik wil mijn familie bedanken voor dat onvoorwaardelijke vertrouwen dat zij in mij hebben.

Uiteraard draag ik deze prijs ook op aan alle collega’s van Kaptein. We doen het samen!

En natuurlijk ook aan mijn thuisfront. Aan mijn man Anne, die als commercieel directeur onmisbaar is, en aan mijn twee zonen Mick en Sem. Want geloof mij, zakenvrouw of niet, thuis gaat het ook allemaal gewoon door. Een zakenvrouw is gewoon een moeder met alle dagelijkse beslommeringen.

Tot slot,

Maar wat ben ik – nu al – ongelooflijk trots op de titel Zakenvrouw van het Jaar 2019.

Ik zie de prijs als aanmoediging voor alle ondernemende, enthousiaste vrouwen van Nederland. Mijn advies aan hen allen: laat je niet weerhouden door een plafond, of die van glas is of van beton, maar sta pal voor je ambities en je bedrijf.

Doe zoals de weduwe Ponsardin twee eeuwen geleden. Vertrouw op de mensen om je heen, overtuig anderen van je capaciteiten en vervul je missie met de oerkracht die in je zit.

Ik zie deze uitverkiezing als beloning voor ondernemerschap van een Hollands familiebedrijf. Ik kreeg de kans om mijn vleugels uit te slaan. Die gouden kans, die heb ik met beide handen aangegrepen.

Ik ga er een heel mooi jaar van maken.

Dank voor uw aandacht.

Back To Top