skip to Main Content

Levensmotto zakenvrouw: Grijp je kans

Mireille Kaptein van het zuivelbedrijf Kaptein is de nieuwe Zakenvrouw van het Jaar 2019. De directeur van deze oer-Hollandse producent van smelt- en poederkaas én verpakker van kaas en boter, is de winnaar van de 38e Prix Veuve Clicquot.

In het hoofdstedelijke Amstel Hotel ontving Kaptein, die al ruim tien jaar leiding geeft aan het snel groeiende familiebedrijf met vestigingen in Heiloo, Oosthuizen en in het Belgische Bilzen, gisteren de prestigieuze Prix Veuve Clicquot, Business Woman of the Year Award, uitgereikt door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Het telefoontje van juryvoorzitter Annemarie Jorritsma kwam voor Mireille Kaptein als een volslagen verrassing. ,,Dit had ik nooit verwacht”, aldus Kaptein, die de opvolger is van zakenvrouw Aukje Kuypers van technisch dienstverlener Kuijpers uit Helmond.

,,Kansen die je in je leven krijgt, moet je aangrijpen. Je moet je kansen pakken. Dat is mijn stellige overtuiging. Of je nu vrouw bent of man, jong of oud, aan het begin van je carrière staat of op latere leeftijd. Grijp je kans. Zo sta ik in het leven.”

Het bedrijf van de nieuwe Zakenvrouw van het Jaar heeft een jaaromzet van €90 miljoen en exporteert kaas en boter naar maar liefst 55 landen over de hele wereld.

Elke Nederlander kent het merk ‘Echte Boter’ met de gouden verpakking, bedrukt met de Hollandse vlag en koeien in de wei. Kaptein produceert ook smelt- en poederkaas en verpakt kaas op grootschalige wijze onder private label. Bekende eigen kaasmerken van Kaptein zijn Old Alkmaar en Alkmaars Roem.

Mireille Kaptein nam ruim tien jaar geleden het stokje over van haar vader René Kaptein (77) en is daarmee de derde generatie van de familie Kaptein die het bedrijf leidt. Haar opa startte in 1936 met de handel in kaas. Voordat Mireille op de directiestoel kwam, leidde ze vijf jaar de vestiging van Kaptein in Parijs.

,,Ik zie de prijs als aanmoediging voor alle ondernemende vrouwen van Nederland”, aldus Kaptein in haar toespraak voor een groot aantal genodigden in het Amstel Hotel. ,,Mijn advies aan hen allen: laat je niet weerhouden door een plafond, of die van glas is of van beton, maar sta pal voor je ambities,  je bedrijf en grijp je kans.”

Sinds haar aantreden als algemeen directeur is het bedrijf fors gegroeid. Jaarlijks gaan er miljoenen kilo’s boter en kaas over de uiterst efficiënte productielijnen van Kaptein om te worden verwerkt tot unieke producten die over de hele wereld bekend zijn. Bovendien opende Kaptein twee jaar geleden de hoofdvestiging in Heiloo.

Over haar levensmotto zei Mireille Kaptein na de uitreiking van de prijs: ,,Kansen die je in je leven krijgt, moet je aangrijpen. Je moet je kansen pakken. Dat is mijn stellige overtuiging. Of je nu vrouw bent of man, jong of oud, aan het begin van je carrière staat of op latere leeftijd. Grijp je kans. Zo sta ik in het leven.”

Back To Top