
Kaaskoningin Zakenvrouw
Trots maar zelfverzekerd presenteerde de nieuwe Zakenvrouw van het Jaar zich gisteravond in het hoofdstedelijke Amstel Hotel: Mireille Kaptein van zuivelbedrijf Kaptein uit Heiloo. Zij won met overtuiging de Prix Veuve Clicquot en mag zich ook sieren met de titel Kaaskoningin van Nederland.
Vanwege de verschrikkelijke terroristische aanslag in Utrecht was de ceremonie in de bomvolle Grote Zaal van het Amstel Hotel versoberd. Hoewel er talloze vips waren, lieten de politieke kopstukken zoals minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), die de prijsuitreiking had zullen doen, verstandigerwijs hun gezicht niet zien.
Dit gold ook voor de VVD-senator Annemarie Jorritsma, voorzitter van de jury. Niet alleen onderbrak zij net als de andere politici de campagne voor de Eerste Kamerverkiezingen van morgen maar ook vond zij het niet gepast om nu de feestelijke uitreiking bij te wonen.
Zij liet het speechen over aan werkgeversvoorzitter Hans de Boer, vicevoorzitter van de jury. Advocaat Marry de Gaay Fortman, voorzitter van Topvrouwen Nederland, reikte de prijs, de 38e alweer, aan Mireille Kaptein uit. Zij volgde technisch dienstverlener Aukje Kuypers uit Helmond op.
Kaptein staat als ondernemer aan de basis van een oer-Hollands product. Zij is producent van smelt-en poederkaas en verpakker van kaas en boter. Zij geeft al ruim tien jaar leiding aan het snel groeiende familiebedrijf met vestigingen in Heiloo, Oosthuizen en in het Belgische Bilzen.
Het twee weken geleden gepleegde telefoontje van juryvoorzitter Annemarie Jorritsma kwam voor Mireille Kaptein als een volslagen verrassing. ,,Dit had ik nooit verwacht.” Het bedrijf van de nieuwe Zakenvrouw van het Jaar heeft een omzet van 90 miljoen euro en exporteert kaas en boter naar maar liefst 55 landen over de hele wereld. Elke Nederlander kent het merk Echte Boter met de gouden verpakking bedrukt met de Hollandse vlag en koeien in de wei. Kaptein produceert ook smelt-en poederkaas en verpakt kaas op grootschalige wijze onder private label. Bekende eigen kaasmerken zijn Old Alkmaar en Alkmaars Roem.
Mireille Kaptein nam ruim tien jaar geleden het stokje over van haar vader René Kaptein (77) en is daarmee de derde generatie van de familie Kaptein die het bedrijf leidt. Haar opa startte in 1936 met de handel in kaas. Voordat Mireille op de directiestoel kwam, leidde ze vijf jaar de vestiging van Kaptein in Parijs. ,,Ik zie de prijs als aanmoediging voor alle ondernemende vrouwen van Nederland. Mijn advies aan hen allen: laat je niet weerhouden door een plafond, of die van glas is of beton, maar sta pal voor je ambities, je bedrijf en grijp je kans.”
Sinds haar aantreden als algemeen directeur is het bedrijf fors gegroeid. Jaarlijks gaan er miljoenen kilo’s boter en kaas over de uiterste efficiënte productielijnen van Kaptein om te worden verwerkt tot unieke producten die over de hele wereld bekend zijn. Bovendien opende Kaptein twee jaar geleden de supermoderne hoofdvestiging in Heiloo.
Over haar levensmotto zei Mireille Kaptein na de prijsuitreiking: ,,Kansen die je in je leven krijgt, moet je grijpen. Je moet je kansen pakken. Dat is mijn stellige overtuiging. Of je nu vrouw bent of man, jong of oud, aan het begin van je carrière staat of op latere leeftijd. Grijp je kans. Zo sta ik in het leven.” Morgen volgt een verslag van de uitreiking.
Dit artikel verscheen eerder in De Telegraaf.