skip to Main Content

2e update: De vrouwen pakken door…

Sinds ik in maart 2019 ben uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2019, zie ik steeds meer vrouwelijke succesverhalen in de media. Natuurlijk zijn we er nog niet, maar zoals ik vaker aan geef, zijn we echt op de goede weg! Kijk naar de omarming van onze oranje Leeuwinnen, de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het mannenvoetbal, wellicht al snel een vrouwelijke 007 i.p.v. Bond Girl en minister Cora van Nieuwenhuizen die zich uitspreekt over haar ambitie om de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland te worden.

Ook zien we steeds meer vrouwen op topposities in het bedrijfsleven. Met andere woorden, als bedrijf ontkom je niet aan vrouwen in je bestuur en kom je niet meer serieus over als je geen vrouw(en) op beslissingsbevoegde functies hebt. Je bent niet hip en zeker niet bezig volgens de maatstaven van onze nieuwe generatie. De gelijkheid van man en vrouw gaat er zeker komen, maar er is nog wel een weg te gaan. Wanneer de jonge, ambitieuze vrouw ook haar kansen blijft pakken en bijvoorbeeld samen met haar partner de taken thuis verdeelt, dan maken we stappen! Alleen de actie van de TU in Eindhoven fronste wel mijn wenkbrauwen: het alleen aannemen van vrouwelijke wetenschappers vind ik zelf geen ‘handige’ actie. Het voelt echt als betutteling voor de vrouw en ik ben heel benieuwd of het DNA van de TU Eindhoven ook is aangepast zodat de vrouw ook vrouw kan blijven en zich niet hoeft te gedragen als een man. Helaas zie je dit ook vaak in grotere bedrijven terugkomen. Men staat open voor vrouwen maar de cultuur verandert niet, waardoor men niet optimaal profiteert van de vrouwelijke input die juist zo belangrijk is voor de organisatie. Maar dat blijft puur persoonlijk.

Het leuke van mijn nieuwe titel is dat ik veel inspirerende mensen ontmoet, waardoor ik veel nieuwe inzichten krijg of juist iets wordt bevestigd wat ik toch al dacht. We zijn nu inmiddels weer twee maanden verder na mijn eerdere update. En wat gaan die paar maanden als een rollercoaster voorbij. Natuurlijk was mijn tweedaagse reis naar Parijs en Reims één van mijn hoogtepunten. Door Veuve Clicquot was ik uitgenodigd om naar Frankrijk te gaan om daar mijn eigen wijnrank te dopen. Heel bijzonder en natuurlijk ook fantastisch om er over een paar jaar nog eens naar toe te gaan! Aangezien het om een internationale prijs van Veuve Clicquot gaat, heb ik tijdens mijn bezoek in Reims ook veel zakenvrouwen mogen ontmoeten uit de gehele wereld… uit Rusland, Zuid-Afrika, Duitsland, Hongkong, Frankrijk en Japan, die net als ik deze mooie prijs hebben mogen ontvangen. Bijzondere dagen met ontzettend inspirerende Zakenvrouwen en natuurlijk heerlijke Champagne!

Hier in Nederland stond er ook veel op de agenda. Een kleine greep uit de activiteiten: De Ondernemers Talkshow in Alkmaar o.l.v. Jaap Sluis waarbij mooie onderwerpen zoals ondernemen, onderwijs en overheid centraal stonden. Een Lezing en ladieslunch bij Van Lanschot waarbij we hebben gesproken over mijn innovatie acties bij Kaptein. In deze huidige samenleving met een veranderde behoefte van de consument zeker een belangrijk thema. Een interessant bezoek van de enthousiaste jonge ondernemer boer Siebe, die naast het leveren van de melk aan FrieslandCampina ook zelf kaas maakt, waarbij de bekende lijn tussen producent en consument steeds korter wordt. Een Lunch georganiseerd door restaurant Merlet in Schoorl voor de Zakenvrouw van het Jaar 2019 met andere Noord-Hollandse zakenvrouwen. En nog een aantal Interviews voor verschillende bladen; Art of living, Topvrouwen, Kijk op Noord Holland Noord, Forum en VNO-NCW west. Zeker het benoemen waard is de bijeenkomst in de Circl (een mooi circulair gebouw van ABN-AMRO) over voedselverspilling en duurzaamheid waar wij als Kaptein zeker in mee willen denken. De consument gooit immers in Nederland gemiddeld zo’n 41 kg aan voeding thuis weg. Daar moeten we iets mee!

Terwijl ik bovenstaande schrijf en terugkijk in mijn agenda zie ik dat het eigenlijk best veel en vaak leerzame bijeenkomsten zijn geweest. Naast deze bijzondere zaken probeer ik natuurlijk ook de dagelijkse leiding binnen Kaptein te continueren. Dus regelmatig op kantoor, bezoek aan onze stand op de fancy food fair in New York en het interne overleg met mijn collega’s gaat natuurlijk ook gewoon door. Eigenlijk te kort tijd in één week, maar het blijft bijzonder om door deze prijs zoveel nieuwe mensen te mogen ontmoeten en om af en toe een rolmodel voor jonge vrouwen te zijn. Ik wil nog zoveel doen dit jaar! Voor mij belangrijk om steeds weer die balans te vinden.

Voor nu gaan we een wat rustigere vakantieperiode in, waarbij ik veel tijd met mijn gezin ga doorbrengen, podcasts ga luisteren en de boeken ga lezen van vrouwelijke ondernemers die ik de afgelopen tijd heb ontmoet, zoals Kristel Groenenboom, Monique Ravenstein, Elske Doets en Jeanneke Scholtens. En vooral weer opladen voor de mooie dingen die komen gaan!

Geniet van de zomer!

Mireille Kaptein

 

Back To Top